Ganesha





 



Ganesha 



                  Ganesha, cunoscut și sub numele de Ganesh,  Ganapati și Vinayaka , este un zeu hindus cu cap de elefant și corp uman ,fiul lui Shiva și Parvati. El este zeul înțelepciunii, inteligenței,  prudenței,  abundenței , politicii și noilor începuturi. 
                   De asemenea, este patron al artelor ,literelor și științelor. Ganesha este unul dintre cei mai populari zei din hinduism. 
                   Numele Ganesha provine din sanscrita victorie și īśa. Victorie înseamnă "grup", "mulțime" sau "oameni ";în timp ce īśa este un sufix care înseamnă "domn","stăpân "sau "conducător ". Prin urmare, Ganesha înseamnă capul grupului de ființe semi-divine din anturajul lui Shiva.  Înseamnă și domn al poporului.





       Caracteristici fizice Ganesha 

Caracteristicile fizice ale lui Ganesha includ capul unui elefant, corpul unui tânăr cu burta bombată și un singur colan.Această ultimă caracteristică merita numele lui Ganesha Ekadanta, care înseamnă "un colț". 

Cap de elefant:  elefantul reprezintă sagacitatea și înțelepciunea 

Urechi mari: semnal de ascultare atent

Ochi pronunțați: semnal de concentrare pentru a vedea dincolo de evident.

Corn: reprezintă eficiență și adaptabilitate.

Fragment Fang:  uneori , între degetele unui dintre mâini,  apare vârful coltului despicat. Se face aluzie la sacrificiul pe care l-a făcut Ganesha tăindu-și colțul și folosindu-l ca stilou pentru a scrie Mahabharata.

Burtă bombată: reprezintă capacitatea lui Ganesha de a înghiți și digera suferințele lumii pentru a o proteja și a face posibilă o viață de pace.

Patru brațe: simbol asupra al celor patru elemente ale naturii asupra cărora are putere.

Mâna întinsă: oferă binecuvântarea sa asupra celor care urmează calea spirituală. Poate purta o inscripție ( cum ar fi Om ) sau aducând vârful colțului despicat.

Topor: instru7pentru tăierea atașamentelor și distrugerea obstacolelor. 

Floare de lotus: în cultura orientală este considerat un simbol al perfecțiunii datorită simetriei și frumuseții sale. La fel, este un simbol al autocunoașterii și al împlinirii interioare datorită armoniei și echilibrului său. 

Șobolan: reprezintă dorințele care trebuie controlate . Acest rozător se numește  Kaiamuhan.  Legenda spune că inițial a fost un demon pe care Ganesha l-a învins și transformat într-un șobolan . De atunci când nu pare să-l slujească,  îl folosește ca vehicul.

( ro.about-meaning.com)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu